Friday, April 3, 2015

#miomakan : Bercuti ke Langkawi Mac 2015 : Hari Pertama dan Kapal Terbang

*ENTRI INI KEKURANGAN (ke memang takde) GAMBAR. TERIMA KASIH. JANGAN BOSAN. HAHAHA

Assalamualaikum korang, tak update makanan sebab aku pun poket kering haha (orang tak tanya, tapi aku saja jawab) hehe

Ok, aku nak cerita ni, aku memang plan dengan bff aku nak pergi Langkawi berdua je. Alhamdullillah, dah selesai dengan gembiranya (menghabiskan duit gaji bulan 3 isk..isk..isk..isk) 28/3 – 31/3/15 .. actually 4 hari jer, tapi jadi 3 hari suku kahkahkah.  Aku memang dah baca banyak sangat blog kat google ni, dan rata rata kasi sama tips & review. Aku tak reti nak kasi tips or review , so aku just cerita je la eh. Gambar ada satu dua jer uolls, sebab pergi memang tak de niat nak update kat blog. So layan je la aku bercerita ni.

Aku memang ambil flight MAS ke sana sebab murah (time promo), sebab kalau nak dibandingkan naik bas pun dah tentu sama jer ratenya. Cepat dan tak penat la montot dari dalam bas ngan feri kan. Air Asia pun kalau ditambah luggage pun lebih kurang saja harganya. Aku dapat haritu RM168 KUL-LGK-KUL include insurans ye dengan bagasi 30 kg per person.  Dengan MAS, korang boleh bawa 2 bagasi sahaja ye dan standard 7kg bagasi kabin. Kalau lebih bag , satu bagasi kena charge RM55.


Oleh kerana aku 1st time naik sendiri (sebelum ni orang yang uruskan) with my bff, aku terlepas flight pergi KAHKAHKAHKAHKAH. Bff aku bengang dengan aku sebab dia jenis strict sikit dengan rules ni, dan memang korang kena patuh arahan perlu berada di airport 2 jam sebelum. Aku sampai kul 9.00 pagi, flight pukul 9.45, sampai kaunter terus dorang cakap tak boleh, sebab bagasi dah close, 20 minutes before departing, nak naik flight terus boleh, but beg probs.  Salah aku la sebab rilek pergi breakfast dekat R&R Dengkil. Terus aku blur, bff aku marah, tapi aku tahu perangai dia, selalu keep positif so die tenang tak tenang la. Aku memang dah menggelabah habis sebab tiket burn camtu jer, nak tukar flight lain tak boleh sebab aku dah check in seat awal sebelum sampai lagi. Terus cari next flight, harga one-way ke LGK almost 3++ woi, awal memang tapi macam tak  berbaloi.

Kawan aku terus suggest pergi kaunter Air Asia kat departure hall klia tu. So grab tiket one – way ke LGK RM200 per person with 20kg luggage. Itu pun, aku lembab nak buat keputusan time tu. Memang blur, excited ke Langkawi terus gone. Pukul 5.40 petang baru fly ke Langkawi sobs sobs sobs sobs. Pagi tu jugak naik ERL rm2.00 (seorang) ke KLIA2. Bertapa lah kami dekat KLIA2 sampai ke petang sabtu tu. Nak wat macam mana, duit terbang dan penat menunggu sampai ke petang. Dah masuk flight baru kami tahu tempat duduk kami premium seat, yang ada warna merah tu haha.


aku ada jer gambar pic kat KLIA tu tapi tak payah la post, sakitnya tuh di sini pulak rasanya haha
masa pergi berat beg 7.2 kg.




Haihh. KLIA2 memang la seronok nak bershopping bagai, makan itu ini, tp kan dah terbang awal2 rm200 so bercinta menunggu check in flight je la kekdahnyaaaaaa. Aku sampai hari ini tak sangka aku terlepas flight, rasa macam bodoh sangat weh, haha kecewa tahap maksimaaaaa. Tapi aku rasa KLIA2 kena ada panggung wayang la sebab bila ada kes-kes macam ni leh la layan wayang dulu kan. Dah tentu tentu 2 jam dalam panggung kehkehkehkeh.


di Langkawi International Airport

Terus la aku story pasal flight balik sini kan. Alhamdullillah merasa aku naik MAS , flight LGK-KUL pukul 7.40 tapi delayed until 8.15pm, maybe sebab hujan kot, Malindo ke SBG, Air Asia ke KUL pun delay.


 Aku check in barang x lepas sebab MAS memang kena bawa 2 bagasi sahaja ke kabin, nasib baik staff tu kata dua beg aku yang lain tu leh bawak naik kabin, fuhh, berderau aku, takut terkena macam nak ke sini. Haha. Takpe pengalaman kan, next time dah tau la macam mana ye. Yang kelakar tu, yang masuk kargo barang aku plastic idaman suri, 2 beg plastic tak besar sangat lah, hahaha. Oh lupa pula, kami sampai airport,  awal gila ok 3.30 petang, sebab nak pack balik chocolate yang aku tambah dalam beg, and tak nak jadi lagi macam Sabtu tu. Habis je check in terus masuk balai pelepasan tunggu flight.


balik jadi 30kg barang .. coklat jer dah 12 kg hahaha 

Aku kan sebenarnya kan, ada masalah nak naik flight. Masalah dalaman, flight tak gerak lagi, tapi rasa nak muntah, nak terkencing, nak terverak semua ada. Malam tu, pilot pun kata, cuaca tak okay sangat, sebab hujan kan, flight attendant pun terhuyung hayang bagi nuts and juice kat passenger. 80% penuh flight malam ke KUL time tu. Seronok jugak naik MAS eh, last naik MAS time pergi Kuching 2007 dulu ngan family. Lampu malap aku rasa dah boleh buat candle light dinner dah lol. Btw, jauh la gak nak pergi ke luggage area hahahaha, tapi syukur alhamdullillah selamat semuanya. Tapi kan, tapi kan, tapi kan, untuk Air Asia flight domestic tak banyak cekadak rasanya especially on domestic baggage. Hehe






sampai KLIA, tapi kena tunggu around 15 minit tunggu baggage, huhu

So
MAS : KUL-LGK-KUL + insurance  = RM168 per person (promo)
Air Asia : KUL-LGK + 20kg luggage = RM200 per person (baggage memang beli untuk seorang je)  
= RM368


Aku nak sekali kan cerita Langkawi ni sebenarnya, tapi tengok cite pasal flight je panjang la pula, sambung entri berikutnya la kot eh, haha, maaf la ye, memang kekurangan sangat pic.