Monday, February 18, 2013

Tak Sihat


Hai, semua, nak taip taip kejap, aku masih tak sihat. Entahla , nak kata dah kurang makan xde la sangat, tapi kurang bergerak tu ye sebab aku da masuk 8 bulan keje baru dan tak memerlukan banyak pergerakan kaki, hanya tangan kene kuat, ye la keje dengan buku, mane boleh aktif sangat (konon) haha, kalau dulu aku mengaku, masuk je keje pukul 9 dah itu ini itu ini, keje sumber manusia, taraf kerani, memang tak boleh duduk diam, 24 hours kene bergerak je.

Di tempat baru ni jugak, memasuki lapan bulan bekerja, aku da 6 hari cuti sakit, xleh nak jadi pekerja cemerlang aku ni, mc melampau. Aku pun tak tau nak cakap macamane, sebab kerja tak berat tapi efeknya sakit bukan main, selalu jugak la aku kene sengal tulang, pening kepala, batuk, selsema, dan sekarang ni, masa ini berlarutan pulak, pening kepala, batuk, selsema. Aku ni pun satu g bantai makan daging kambing time kenduri kahwin sabtu lepas, ke rindu nak masuk wad kecemasan. Hehe.

Aku actually fobia dengan hospital. Last year kene amek darah sebab protein dalam air kencing banyak, so takut ade buah pinggang, doc kene amek darah tiga tiub kecil, masalahnya masa itu, botol pertama penuh tu pun amek masa yang lama, botol kedua tak sampai suku pun, last last kene amek ubat lepas 2 jam datang balik. 2 jam lepas tu, agak menghampakan darah dapat setengah tak setengah botol camtu. Appointment punye appointment , terus doctor kata xde ape ape, Alhamdullilah. Nak dijadikan cerita, bulan satu yg lepas aku keracunan makanan. Aku pergi la check dekat Klinik Kesihatan Taman Medan, MA tuh dengan senang hati suh aku amek darah, check air kencing, dapat results, die bg drip satu bag air, sumpah lenguh sangat time tu, lebih kurang 1 jam setengah. Kembali check dengan MA, die still xpuas hati , sesenang jiwa raga die jer hantar aku ke PPUM wad kecemasan. Padahal perut pun die tak pegang, kembung ke ape ke. Perit sungguh pengalaman macam tu, badan makin panas, jantung degup laju sampaikan staff PPUM terkejut dan gabra, dorg kata jantung aku macam nak meletop, tp syukur manual check nadi tekanan nadi jadi normal. Berkampung aku 5 jam dalam wad kecemasan dan aku puji akan perkhidmatan staff pada masa itu, sangat bagus dan walaupun penat, dorg still mampu tersenyum dan ambil tahu tentang patient yang sedang menunggu untuk masuk wad.

Persoalannya sekarang, aku sakit ape? Ak bercadang lepas seminggu nanti baru aku pergi ke klinik swasta untuk medical check up yang bebtol punye. Dan aku masih tak sihat tetapi masih mampu (konon) untuk buat kerja (konon lagi). Ok, itu saja :p  oh dan mungkin, sakit yang dialami untuk mengenang dosa dosa yang telah dibuat pada waktu kita melupakan Sang Pencipta . 

4 comments:

  1. terima kasih follow blog saya...dan semoga tiada sakit yg serious... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome, rasenya mcm sama umur, 23 kan, hehe , syukur da sihat kembali cerdas dan cergas

      Delete
  2. Replies
    1. wasalam, blog anda memang best dan sempoi, seriously suka

      Delete