Monday, December 2, 2013

Kedai Kek Afrina , Taman Sri Manja : Pengalaman Buruk

Yup, kita terus ke klimaks cerita hahahahah. Sape tak suka kek? Meh sini, aku lempang lelaju. Cerita nya macam ni, my sister ada majlis hari jadi semalam 1 Disember 2013, birthday Al-Auris budak kecik ni 2 tahun. 


So, aku sangat teringin lah nak kan figurine kek yang mengikut tema. Google punya google ada a few homemade cake yang sangat bagus review terutamanya Anis Magic Finger tapi harapan punah sebab mereka bercuti till 3 Dec 2013. Mencari lagi dekat setiap blogspot yang buat business kek sehingga lah ke kekafrina.com. Belek blog ni then memang excited sebab kesemua kek yang ada di blog tu okay, colourful, dan ader figurine kek. Dah la ada figurine, ada pulak tema kereta yang mana aku memang nak kan tema kereta for Auris birthday.

Then on the 13 Nov 2013 aku dah mula whatsapp owner blog tersebut sebab die prefer untuk wasap sebab call/walk-in agak menyusahkan beliau ( memang ada tulis dalam blog beliau ). Then, mula lah sesi soal jawab tema,colour,harga,perasa dan yang berkaitan. Aku confirm order on 14 Nov, deposit 50% on 19 Nov dan macam biasa jugak no deposit no cake.



Sampai lah semalam. Aku gerak dari umah around 9.30 pagi then sampai kedai 9.45 pagi. Wasap terus dan owner cakap akan berada di kedai pukul 10 pagi. Aku okay sebab 15 minit apa lah sangat kan, bukak kedai, bayar balance terus zaaassss.



Teeeeeeeeeeeetaaaaaaaaaapiiiiiiiiiiiiiiii .. jeng jeng jeng ..

Kedai bukak 10.05 pagi eh, aku lek lu kasi dorg bukak kedai, buka lampu, sediakan apa yang patut. Aku pun turun kereta pergi depan kedai. Aku nampak dia tengah mendeko sebiji kek yang warna tema nya memang sama yang aku nak. Lam hati dah resah dah, takkan tak siap lagi, fondant or icing cream tu kan kena keras kan dulu  sebab aku anggap dia dah fridge kan lam peti sejuk malamnya. Sampailah kakak aku tanya,

Bila siap kak? Kami kejar masa, dah lambat?
Oh lagi 5 minit siaplah ‘ tanpa rasa bersalah dia jawab.

Tu nasib baik kakak aku, kalau aku memang dah bergema dah suara kalau aku tanya. Masing2 dah berangin, kek tu patut siap sedia dalam fridge, bukan ko bagi customer lepas ko siap deco makcik.
Tak puas hati, tak puas hati kami pergilah mencari party item yang tak cukup sementara menunggu kek siap. Settle beli barang, terus pecut ambil kek dan aku tak tengok ye kek sampailah kat Saujana Utama sesi potong kek.

   
Nah, Al-Auris 2 tahun Car Theme Cake yang siap di deko pada pukul 10 pagi. (panjang nama kek) hahaha, dalam pic memang nampak macam cantik je, macam comel je. Harapan lah nak perfect, sebab dah nama kerja last minute, cacat memang akan nampak OK. Garang nieyh, ggggrrrrrr, kek ni RM150++





Ini semua pic yang aku tangkap sejurus selepas aku bukak kotak kek tu, Apa yang korang expect dengan harga macamtu? Figurine tu sepatutnya ada hiasan lagi macam hotwheels bawah nie, tapi nan ado,


sapuan tak  kemas, dan nama al-auris tu tak sekata sebab aku nak cepat kot ke sebab dia yang cepat sangat nak deko. Hahhaahhaha. Aku rasa lah kan, dah sah2 kereta tu atas jalan kan, perasan tak xde any line putih kat situ? Kan, kan, kan, ke tema aku mintak hari tu kereta di atas minyak yang tumpah. Eh. Oh fondant biru tu setebal alam dan ngap mulut habis semua bibir warna biru, even terkena jari pun kena basuh ngan sabun baru hilang sampaikan aku siap cakap kepada tetamu nak makan kek jangan makan warna biru tu kang bibir jadi biru. Siyess tak tipu, tanya mak aku. Haha. Kek memang tak habis, all the hiasan mencair teruk. Hahahaha

Ye memang korang yang pernah deal akan cakap time korang elok je, cantik je, sedap je kan, dah time aku macam ni kena, aku review macam ni lah. Sekurang-kurang nya aku promote free tau dia boleh buat dan ambil tempahan kek. Mesti korang tak perasan la tu.

Yup aku masih tak puas hati dan tak puas hati dan tak puas hati, even auris pun tak puas hati tau. Kan baby pak chu kan kan kan kan.


Bye.

3 comments:

  1. Yang penting auris tu sgt comel. sejuk hati :)

    ReplyDelete
  2. Fondant ke icing cream je? Harge mcm tu? Klau aku.. aku campak je kt muke org tu.. harge 150 utk dpt bnd yg mcm xsmp 50 je..

    ReplyDelete
  3. Maaf, tak tau pasal kek-mengekek ni. Tau ngap je... hahaha...

    *tak boleh jadi juri MasterChef...hahaha

    ReplyDelete